Pnömatik Taşıma

Pnömatik taşıma yada başka bir deyişle pnömatik transport genellikle granül ve toz yapısında olan maddeler yada çok kırılgan olmayan ürünler için tercih edilmektedir. Hava ile yapılan bu transferin faz yoğunluğuna göre hızı 12-25m/sn olarak değişmektedir.Taşıma genellikle blower yada alçak basınç kompresörlerin yardımı ile yapılır.

Seyrek fazdaki pnömatik transfer işlemi , vakum yada basınç olarak iki şekilde yapılmaktadır. Buna kısaca negatif basınçlı pnömatik nakil ve Pozitif basınçlı pnömatik nakil şeklinde açıklayabilir. Genellikle pnömatik taşıma işlemi, orta ve seyrek fazda -0.5, +1.0 bar basınç aralığında yapılır. Bu iki yöntemin prosesin durumuna göre bir birinden iyi ayırt edilmesi gerekir. Pnömatik transfer de hava üretici olarak kullanılan Santrüfüj veya Roots tipi blowerlar, kanatçıkları(lop) yardımıyla ortamdaki havayı vakumla çekerek ve havayı sıkıştırırlar dolayısı ile hava giriş ağızlarında vakum çıkıç ağızlarında ise bir itme basıncı oluştururlar.

Pnömatik transfer ve taşıma sistemleri vidalı helezon,bant ve zincirli konveyöre göre en esnek yapıdaki taşıma yöntemidir. Her ne kadar birçok yardımcı enstrüman ve toz tutma sistemleri ile beraber çalışması gerekse de bu esnek yapısı sayesinde en çok tercih edilen taşıma sistemlerinden olmuştur.

Eklüs makale

Eklüs Üzerine Makaleler

1-Kül transfer ve kül proseslerinde hava kilidi kullanımı-seçimi

2-Hava Kilidi Kullanımı

3-Eklüs Seçimi   

Eklüs Uygulamaları & - Rotor Tipleri 

Yenilikler&Haberler

Uluslararası Fuarlar

Üretimini yapmış olduğumuz hava kilidilerine ait tüm yenilikler..

 

follow Oli Vibrators on Twitter